Dostava plina v jeklenki ali za plinohram

Utekočinjen naftni plin

Utekočinjen naftni plin je energetsko učinkovit in do okolja prijazen energent. Ni namreč strupen, zaradi lažjega zaznavanja pa je za običajno uporabo tudi odišavljen.

Obstaja pestro število načinov za uporabo utekočinjenega naftnega plina. Plin se uporablja v komercialnem poslovanju, industriji, prometu, pri kmetovanju, proizvodnji električne energije, kuhanju, ogrevanju in v rekreacijske namene.

Izjemen vir energije

Utekočinjen naftni plin je zaradi svojega naravnega izvora, koristi in številnih možnosti uporabe izjemen vir energije. Kot čista, nizkoogljična, učinkovita in inovativna energija koristi potrošnikom, industriji in okolju.

Utekočinjen naftni plin je trajnostno in učinkovito gorivo s čistim izgorevanjem ter življenjsko pomemben vir energije za stotine milijonov ljudi po vsem svetu. Gre za večnamensko energijo z dobesedno več tisoč možnostmi uporabe, kar pa ni njena edina prednost. Poleg tega je tudi enostavno prenosljiv, lahko se prevaža, skladišči in uporablja skoraj povsod po svetu in ima dovolj rezerv za več desetletij.

Plin je varen, trajnosten in konkurenčen energent

Utekočinjen naftni plin ima s takojšnjo in globalno razpoložljivostjo, okoljskimi koristmi, naravnim poreklom, fleksibilnostjo prevoza in raznolikimi možnostmi uporabe ključen pomen pri prehodu k varnejšemu, trajnostnemu in konkurenčnemu energetskemu modelu.

Ima namreč nižje emisije toplogrednih plinov kot bencin, dizelsko gorivo in električna energija na enakovredni ravni, zato gre zagotovo za energent prihodnosti, s katerim lahko poskrbimo za bolj čisto okolje.

INA plin - rafinerija na Rijeki

Propan

Utekočinjen naftni plin – propan se uporablja v gospodinjstvu za ogrevanje prostorov in sanitarne vode ter kuhanje. Še posebej je primeren za ogrevanje v hladnejših predelih države, saj izpareva pri zelo nizkih temperaturah (–42 °C), njegovo zmrzišče (ledišče) pa je pri –188 °C. Trgovski propan vsebuje najmanj 95 % propana (razlika so drugi ogljikovodiki).

Mešanica

Mešanica utekočinjenega naftnega plina se uporablja v gospodinjstvu za ogrevanje prostorov in sanitarne vode ter kuhanje, polnimo pa jo tudi v gospodinjske jeklenke. Utekočinjen naftni plin – mešanica je sestavljena iz 35 % propana in 65 % butana. Primerna je za ogrevanje v toplejših predelih države, saj izpareva samo do okoli 0 °C, njeno zmrzišče (ledišče) pa je pri temperaturi okoli –140 °C.